Csodálatos NB1

A magyar foci elmúlt évtizedének 5 legnagyobb balhéja

2020. június 23. - Petrek

1_4.jpg

A magyar futballban mindig volt valami, ami felkavarta az állóvizet. Fanatikus szurkolók, öntörvényű játékosok, szélhámos klubtulajok, nagypofájú megmondóemberek szolgáltatták a legérdekesebb híreket, amikkel betekintést engedtek az átlag futballszeretőnek abba a világba, amelyben egykori hungarikumunk, a magyar foci tönkrement. Ezek a balhék a szemünk láttára zajlottak, mindenki tudott róluk, mindenkinek volt véleménye. Most újra elővesszük ezeket az elfeledett sztorikat. Avagy ezt hagyta ránk az elmúlt 10 év.

 

AMIKOR A QUAESTOR-BOTRÁNY A GYŐRI FOCIT IS ELSODORTA

 1.jpg

www.portfolio.hu

A politikai részét nem érdemes hosszan tárgyalni, röviden a lényeg: 2015-ben kiderült, hogy a Quaestor kötvényeinek nagy részét engedély nélkül bocsátották ki. Ez azonnali csődhöz vezetett, rengeteg ember vesztette el a pénzét. A Győri ETO volt elnöke Tarsoly Csaba egy időre börtönbe került, tavaly novemberben pedig 11 milliárd forint megfizetésére kötelezték.

Tarsoly egyszerre vezette az ETO-t, és a Quaestort, így tehát a Quaestor tulajdonában volt a csapat. Illetve ott van az ETO Park Élményközpont is, amit 17 milliárdos jelzáloghitel terhelt. Az ETO Parkban egyszer jártam, egy nagy pláza, amiben minden második üzlethelyiség volt csak kiadva, ember alig volt. Meccsnapokon sem hinném, hogy tömegek tolonganak. Az ETO Park ugyanis szinte össze van építve a stadionnal.

2_1.jpg

 

A győri foci benne volt a pitében, az NBIII-ba sorolásnál nagyobb probléma volt az anyagi csőd. Az ETO lényegében egy tipikus magyar futballrémmese kellős közepén találta magát, két évvel azután, hogy bajnokok lettek. A hátralévő fordulókat szedett-vedett csapattal játszották le, a Quaestor logót leragasztották a mezen.

1_1.jpg

A győri labdarúgás azóta árnyéka önmagának, év elején pedig újra tőlük lett hangos a sportsajtó. Győr új polgármestere, Dézsi Csaba András bejelentette, hogy nem támogatja tovább a város a csapatot, a játékosok teljesítményére a "tingli-tangli" jelzőt használta. Mányi József klubtulajdonos ezután lemondott, Dézsi egy képregénnyel válaszolt. Végül a két fél leült tárgyalni, melynek végén megszületett az egyezség, amelyre eddig valamilyen okból kifolyólag senki sem gondolt: Irány az NB1!

Ezen a botrányon inkább lehet nevetni, mint a Quaestor ügyön. Ez kutyafüle volt ahhoz képest. Egyelőre nem látom sok esélyét annak, hogy a Győr jövőre feljusson az NB1-be, annak pedig végképp nem, hogy mindezt Pintér Attilával fogja megtenni.

 

2015

2015 nemcsak a győri futballszeretőknek volt fájdalmas. Ebben az évben igazi mészárlás folyt az elsőosztályú csapatok háza táján. Vegyük sorra ezeket. 

papa.jpegfotó: mtkbudapest.hu

A pápai futball már 2009 óta képviseltette magát az élvonalban. Stabil középcsapat, időnként kiesési gondokkal küzdött, de a stabil háttér lehetőséget adott egy minőségi keret kiépítésére. Aztán 2015-ben minden megváltozott. A támogató, a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa feljelentette saját magát (januárban az MNB már indított vizsgálatot) Bíró Pétert, a pápai klub tulajdonosát, (aki korábban Tatabányán és Szombathelyen is jelen volt mint támogató a futballban), a Lombard vezetőjét 25 milliárdos csalással vádolták meg. Ugyanis kölcsönügyei fedezeteként rézből készült "aranytömböket" használt. 

Bíró sportbéli ténykedése nemcsak a futballra terjedt ki. A BVSC pingpongcsapatát is szponzorálta. Ekkoriban igazolta le a zuglói klub az ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnok svéd sztárjátékost, Jörgen Perssont. Pápaiként legnagyobb igazolása a Barcelona B csapatát is megjárt Goran Maric volt. 

Ebben az évben újjáalakult a pápai futball. Nevük Pápai Perutz lett. Ezen a néven már futott korábban a csapat, 1930 és 1950 között. A Perutz testvérek a legismertebb pápai textilgyárosok voltak, 1900-ban nyitották meg itt üzemüket. 

A Pápai Perutz jelenleg az NBIII nyugati csoportjában játszik. 

 

Drámai képsorok. Az elmúlt tíz év talán legdöbbenetesebb képsora volt számomra, amikor a kis markoló begurul a pályára, és a kezdőkörnél fölkapja a gyepet. 

A Pécs megnyerte harmadosztályú csoportját, az előttünk álló szezont már másodosztályúként várhatja. Öt éve nem sokan gondolták volna, hogy itt lesznek. 2015 áprilisában egymás után zártak be az Alexandra könyvesboltok a Pécsi Direkt Kft. felszámolása során. Ez a történet legalább olyan kusza, mint a Quaestor-botrány, ahhoz hogy megértsük, kicsit távolabbról kell indítani.

6.jpg

Matyi Dezső rengeteg pénzt fektetett a pécsi futballba. A klub működését ugyanakkor sokat lehetett kritizálni. 2011-ben jutottak fel az elsőosztályba, Matyi ekkor már több mint három éve volt a csapatnál. 

„Ha pontos üzleti tervet készítek, valószínűleg már régen megbántam volna ezt a kalandot”

Mondta akkoriban. 2013-ra valószínűleg meg is bánta. Év végén jelentette be, hogy az új év első napjától a Matias Cégcsoport megszünteti a PMFC támogatását. Matyi a Széchenyi Bank irányába mutogatott, miszerint nem tartották be a megállapodásukat. Ennek hátterében a borászat állt, amivel 30 milliós veszteséget könyvelhetett el. A borászat papíron Matyi akkor 19 éves lányáé volt (mindig elámulok rajta, hogy az üzletemberek, politikusok milyen adakozóak és nagylelkűek családtagjaikkal). A klub megmentésére az önkormányzat sietett, akik jelezték vételi szándékukat (Matyi szerint Csányi Sándor közben az Alexandra érdekeltségeit próbálta megkaparintani, azáltal hogy lerohamozza). Páva Zsolt polgármester 1 eurós ajánlatot tett a csapatért, Matyi erre jelezte, hogy ő nem pont erre az ajánlatra számított, inkább legyen 600 millió. Fontos megjegyezni, hogy a klub több száz milliós adósságban úszott. 

Aztán 2015-ben végleg összedőlt minden, ezt pedig mi sem szimbolizálja jobban, minthogy Matyi Dezső és az önkormányzat között megszületett a megállapodás. A város megmentette a futballklubot. A megyeiben újrakezdő csapatot Páva Zsolt fonta tollai közé (elnézést a szóviccért). 

A kecskeméti foci ütemesen ment csődbe. A csapat nem kapott támogatásokat, a szurkolók Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert, és a városvezetés többi tagját hibáztatták. Az anyagi nehézségek végül odáig vezettek, hogy a KTE nem kapta meg a licencet.

2.jpg

A Nyíregyháza helyzete is elég kacifántos. Diego Balbinot brazil labdarúgó, 2010-ben rövid ideig volt a klub játékosa. Bérét viszont egészen 2015 májusáig nem kapta meg a szabolcsi klubtól. Márpedig a határidő március volt. A Nyíregyháza támadta a játékos 30 millió forintos követelését, szerintük az öt évvel azelőtti szerződésből kiindulva nem tartoznak neki annyival. Az MLSZ lezárta az ügyet egy kvázi kizárással, meg sem várva a magyar Munkaügyi Bíróság ítéletét. Révész Bálint tulajdonos állította, az MLSZ több szabályt is megsértett ezzel, ráadásul Csányi Sándor meg sem hallgatta őket. Révész a híradóból értesült a kizárásról. 

A Szpari pillanatnyilag a másodosztályban szerepel.

 

KUBATOV, NEM KELL A SZKENNER 

1_2.jpg

"Az ultrák nincsenek kitiltva a stadionból, hanem elhatározták, hogy nem jönnek be. Ők is a Ferencváros családjának tagjai, de ehhez az is hozzátartozik, hogy annak ellenére sem lettek kevesebben a meccseken, hogy a távolmaradást választják. A megüresedett helyeket betöltik új szurkolók, akik értékelni tudják, hogy kulturált keretek között biztathatják a csapatot" Mondta mindezt Kubatov Gábor 2017 elején. 2017 végére az ultrák visszatértek.

Az ügy a Groupama Aréna megnyitása óta húzódott, volt itt szó mindenről, Kubatov megsértődött a szurkolókra, a szurkolók megsértődtek Kubatovra, arcfelismerő rendszer, a Harry Potterből ismert Teszlek Süveg ami majd eldönti melyik szurkoló mehet be a stadionba, és melyik nem...

A hosszas huzavonát nem is taglalnám, térjünk rögtön 2017-re. Ebben az évben kezdődtek el a tárgyalások, Kubatovnak feltűnt, hogy az általa verbuvált tábor nem éppen a legminőségibb, így gyors egyeztetésekbe kezdett a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélküllel. Az egyeztetések elég lassan zajlódtak, voltak bénázások is. Fölmerült minden, szkennermentesség, félárú sör, minden. Októberben jött a hír, visszatér a tábor. A megállapodások szerint a szkennelés nem kötelező, csak a vezérszurkolóknak, szurkolói kártyával viszont mindenkinek rendelkeznie kell. Ezen érdekes egyezségek mellé a Fradimob szurkolói oldal közleményéből is kiragadnék egy részletet:

1_3.jpg

Nem lehet konfliktus, bosszúállás, semmilyen (verbális sem) erőszak a szkenneresek-nem szkenneresek között. Ami szintén tudható, hogy pár embernek meg kell tanulni viselkedni…”

A feltételek ismertek, mindenki örül és várja november 4-ét, a Debrecen elleni visszatérő meccset.

A Fradi 2-1-es győzelmet ér el a teltházas meccsen, az ultrák kitettek magukért, a meccs is jó ütemű volt. Aztán jönnek a hírek.

 Késelés a Fradi stadionban. A Balkán beköszöntött az Üllői útra. A Fradi táborból leválva egy kisebb csoport vérre ment a Bonyha becenevű vezérszurkolóval szemben, aki nem utasította el a vénaszkennert, és az újonnan létrejött Fradi táborocska vezérszurkolója lett. Bonyhánál viszont milyen meglepő pont volt egy kés, ami nyilván az alap futballmeccs outfitjének része, így azzal megsebesített két embert. Hogy jutott be Bonyha késsel? Tudjuk már a választ, egy külön kapun, biztonsági tapizás nélkül.

Ez az eset hátborzongató, persze nem maradt következmények nélkül, a rendőrségi eljárásról még hosszú ideig cikkezett a sajtó. Egy olyan dolog történt meg, amelynek futballstadionban sosem szabadna. A csoport tagjai azóta nem járnak meccsre, és szerencsére komoly balhé sem történt. Reméljük ez így is marad.

 

 

AMIKOR DUCHATELET A WC MELLÉ SZART

2017 júliusában hosszas gondolkodás után az Újpest FC vezetősége eldöntötte, ezzel a címerrel fogják folytatni a jövőben:

A többi jelöltet elnézve nem csodálkozom, hogy ez nyert

Na tehát, mikor cseréli le egy tulajdonos a csapat címerét? Abban az esetben ha valami okból kifolyólag modernizálni szeretné az egyesületet. Az új brand alapja egyértelműen egy új címer. Én sosem értettem miért akarná bármelyik csapat is megváltoztatni, (Juventus új címerével mai napig kínozni lehet engem. Mondjuk ott értem miért akarnak tiszta lapot) viszont ez a tulajdonos döntése. De miért is?

Egyetértek az újpesti szurkolókkal abban, hogy egy tulajdonos nem változtathatja meg kedve szerint a csapat külsejét anélkül, hogy kihagyná a legfőbb döntéshozókat. Mit szoktak mondani? Egy vezetőséget le lehet cserélni, a szurkolókat nem.

 Ez a történet még most is tart, az ultrák nem járnak meccsre, Duchatelet húzásai miatt. A belga tulajdonos először elnézést kért, majd az Újpest FC-ből kiváló UTE elnökét, Őze Istvánt összefogásra szólította fel. Őzét az Újpest szurkolói nemrégiben felszólították, hogy mondjon le díszpolgári címéről. Duchatelet a címerre is kitér, azt mondta kész arra, hogy a régi címert viselje a csapat. Éppen ezért az Újpest mezére felkerült mindkét címer (igaz, nem az eredeti régi címer), amit Őze tart elfogadhatatlannak, a mostanában sztrájkoló újpesti szurkolókkal együtt.

Ennek az ügynek még nincs vége, de több mint valószínű, hogy Duchatelet bele fog ebbe unni, és távozik.

 

 

A LEGSÚLYOSABB HAZAI BUNDAÜGY

6_1.jpg

A REAC neve alighanem jó sokáig egybe fog forrni a 2012-ben kirobbant bundaüggyel. A hosszúra nyúló tárgyalássorozat alatt az ügy egyik érintettje, Kutasi Róbert öngyilkos lett. "Amiért harcoltam, mind semmivé vált, abban a klubban gyűrt maga alá a mocsok, amelyért dolgoztam, azok az emberek tettek tönkre, akikben megbíztam. Csúzlival lövöldöztem az aknavetőkre, s belátom, vereséget szenvedtem". A végső ítélet végül egyik játékost sem ítélte börtönbüntetésre.

2007 és 2009 között Kutasi vezetésével a REAC több játékosa részt vett a meccsek elcsalásában. köztük Kenesei Zoltán, Lázár Mátyás, és Sallai Balázs. Olyan legendás meccsek hátterében állnak ők, mint a REAC-ZTE (3-5, félidőben 3-0-ra ment a REAC), vagy a Kecskemét-REAC (5-3, a piros lapért bónusz járt, két kiállítás is volt tehát a Rákospalotiaknál)

 

A magyar futball természetesen mindig is dúskált a botrányokban, így a mögöttünk hagyott évtized is szolgál még balhékkal. A Haladás új stadionja, Balmazújváros, a teljes felcsúti futball, 2Rule, Eger. Kimaradt valami? Jelezzétek! Kommentben várom az észrevételeket, hozzászólásokat, gondolatokat. Kulturált formában.

 

Petrek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodalatosnb1.blog.hu/api/trackback/id/tr1015910876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csedo 2020.06.24. 18:45:15

Pécs és Dezső bácsi története én úgy tudom, arról szól, hogy Dezső bácsi kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot a csapat felkarolására. Ő szeretett volna a tankönyvpiacon pozíciót, vagy nem szeretett volna auditot a kreatívan könyvelt cégeire, úgyhogy belement. Felvett hitelt pl. a kovácstelepi edzőközpont felújítására, nyilván minden fillért ott is költött el. Közben csinált olyan vicces dolgokat is, hogy a másodosztályt vezető csapattól kirúgta Kiss László edzőt, mert nem játszott szépen a csapat.

roli101 2020.06.24. 19:43:18

Az igazán cifra dolgok majd ezután fognak jönni. Amikor egy épeszű kormány megszünteti a TAO-t és a felelőtlen önkormányzatoknak maguknak kell fenntartani a csapatot és a stadionokat. Fogunk akkor még tragédiákat látni.

diktatúrarettegő 2020.06.24. 20:04:07

Magyarországon két nagy probléma van, ami az utánpótlást lehetetleníti el.
1. Túlságosan szeretjük a focit,
2. Túlságosan szeretjük a gyerekeinket.

Ezekből fakad, hogy szinte automatikusan terjedt el, az utánpótlás nevelésben a korrupció, ezzel együtt a kontraszelekció. (Szeretjük a gyerekünket, ezért megkenjük az edzőbát, hogy játszassa a "kis csibészt".)

Ehhez társul még, a mentalitásbeli hagyományok követése, (lusta foci). Amely talán valahol szintén a fenti problémákból ered.
A magyar futballista nagyon nem kelendő árucikk európában.

Petrek 2020.06.24. 20:25:38

@roli101: Balmazújvárosban már meg is történt. A felcsúti összeomlást várom már nagyon :-)

humorpalanta 2020.06.24. 20:37:51

Mindig vicces belegondolni, hogy a futballszövetség vezetője a botrányok jó részéből gazdaságilag előnyösen jött ki, miközben totál tönkrevágott klubokat.

Amúgy egy normális országban rögtön kivágták volna a Fradit az első osztályból egy ilyen húzásért, hogy valakik szkennelés nélkül bejöhetnek. De persze itthon a Fradikának bajnoknak kell lennie, bármennyibe is kerül, különben a sok paraszt még a végén fellázad Pintér ellen és akkor ugrott a pénz meg a hatalom.

Petrek 2020.06.24. 20:42:16

@diktatúrarettegő: Abszolút egyetértek, a magyar foci nagy hibája a lustaság, a legtöbb tehetségünk nincs teljesen motiválva, hisz tudják hogy a magyar bajnokságban (másodosztályban is) lévő fizetések miatt meg sem éri nekik elmenni külföldre. Hányszor hallhattuk már magyar futballistától azt a mondatot miután idegenlégiósnak szerződött, hogy: "itt sokkal megterhelőbbek az edzések"

Ez a futballunk DNS-ében van. Hogy csak egy példát mondjak: Dzsudzsák Balázs. 2011 óta a könnyebbik utat választja. Válogatottban úgyis ő a sztár, Emírségekben pedig szarrá keresi magát.

Az utánpótlással kapcsolatban pedig, sajnos nem csak a foci működik így, pénzzel bármit el lehet érni. Erre épülnek az autósportok.

Aimar10 2020.06.24. 20:44:58

Jó összefoglaló! Még ide sorolnám a Haladást, ahol saját városuk stadionköltségeit sem tudják kifizetni, a csapat úszik az adósságban, kb. idáig bírtam követni a sztorit.

Aztán ott a Vác, ahol Berki "Gorilla" Krisztián barátunk sikkasztott el röpke tízmilliókat, mindenféle jogi következmény nélkül.

Ott a Sopron esete, amiből a legemlékezetesebb részlet Bognár "Kaszinós" György, a Sport TV és a Nemzethy Sport elismert szakértőjéhez kötödik, aki vidáman elkaszinózott kb. 50 milliót és járult hozzá a csapat majdani széteséséhez.

Végül a Békéscsabánál is emlékszem homályosan valami szerb "üzletember" áldásos tevékenységére...

Aimar10 2020.06.24. 20:52:41

@Petrek: A 90es években osztálytársam volt egy, az ETO utánpótlásában játszó, nagyon tehetséges srác. 18 éves korára teljesen abbahagyta a focit, annyira kiábrándult az utánpótlásban uralkodó korrupciótól.

Konkrétan azt mondta, hogy a lefizetett edzők miatt esélye se volt a felnőttcsapat közelébe jutni, akármit csinált edzésen, meccsen, mindig a csókosok gyerekeit nyomatták az edzők.

Aimar10 2020.06.24. 20:54:32

@roli101: Kedves Vezetőnk örökéletű, ezáltal a TAO is örökre velünk marad, sőt, pár éven belül mi uraljuk majd a világ labdarúgását ;-)

Aimar10 2020.06.24. 20:56:12

@csedo: a legendás Mutyi Dezső, aki sosem volt hibás, ő mindig csak áldozat volt. Igazi mártír, a pécsi futball tragikus megmentője.

morph on deer 2020.06.24. 21:20:50

Hogy mi????

Magyar foci????

Micsoda????

“Na ne hülyéskedj...”
youtu.be/dRU5jLeeu4U

_Neville 2020.06.25. 00:43:39

@humorpalanta: "Amúgy egy normális országban rögtön kivágták volna a Fradit az első osztályból egy ilyen húzásért, hogy valakik szkennelés nélkül bejöhetnek" Aztán mire fel, te észkombájn? Hol szerepel a bajnoki kiírásban a vénaszkenner? Ez a csapat egyéni döntése, hogy alkalmazza, vagy sem. Kétféle kártya van, egyikkel kell szkennelni, másikkal nem, de utóbbi kevesebb szektorba jó.

Thomas P. Johnson 2020.06.25. 09:44:51

@humorpalanta: Sehol nincs ez a szkenneres hülyeség, csak nálunk. Más országban még mindig be lehet lépni csak úgy, hogy felmutatod a belépőd. Semmi más nem kell hozzá...

Egyébként pedig a szkenner 90%-ban működik jól. Tehát az ilyen kártyával rendelkezők 10%-át szkenner használata nélkül engedik be...

humorpalanta 2020.06.25. 10:40:36

@_Neville: @Thomas P. Johnson: Nem konkrétan a szkenner miatt, hanem amiatt, hogy a biztonsági előírásokat lesz@rták konkrétan. Bizonyos emberek úgy jöttek-mentek, hogy semmilyen biztonsági ellenőrzésen nem kellett átmenniük. Így vitte be a kést is.
Márpedig ez ellenkezik a versenyszabályzattal.
Tudatos, folyamatos visszaélés, amelyet maga a klub hozott meg és garantált.

Thomas P. Johnson 2020.06.25. 11:23:10

@humorpalanta: Büntették a klubot zárt kapus meccsre, soha egyetlen bajnokságban nem zártak ki ilyen miatt csapatot. De ha igen, várom a példákat. Ne csak puffogtassuk ezeket a nagy mondásokat a levegőbe.

chrisred 2020.06.25. 12:00:58

@diktatúrarettegő: Ez nem a gyerek vagy a foci, hanem önmagunk szeretetéről szól. Azt mondja az egyszeri szülő, hogy én vagyok valaki, ezért nehogy már a gyerek képességein múljon, hogy játszik a csapatban vagy nem.