Csodálatos NB1

Hagyjuk a tehetséget, hisz van pénzünk!

2020. június 28. - Petrek

papa_1.jpeg

A futball az egyik legerősebb társadalmi eszköz. De mi van akkor, ha mindenki utál minket?

Minden politikai hatalomnak megvan a kedvenc csapata. A Ceaușescu-érában a Scornicesti (ugyancsak szülőfalu), a náciknak a Schalke 04, Berlusconinak a Milan, és még folytathatnám. Mi vezet el odáig, hogy egy tehetségnevelő intézet 15 évvel az alapítása után a dobogóért küzd az elsőosztályban? 

"Én azt gondolom, hogy el tudunk jutni oda 7-8 év alatt, hogy legyen 50 olyan magyar játékos,
aki az európai négy legjobb ligába, a spanyolba, a németbe, az angolba,
meg az olaszba, játszik. Tehát nem kispados, meg azt írják róla, hanem aki minden héten kezdőként játszik."

Gondolom senkit nem lep meg, hogy ezt maga Orbán Viktor mondta 2007-ben. A valóság ezzel a kijelentéssel szemben az volt 2015-ben, hogy 0 darab Puskás nevelésű játékos játszott topligában. Ha 49 lett volna akkor azt mondom, oké, belefér, de ez a szám konkrétan 0, akárhogyan is nézzük. Egy évvel később Kleinheisler László Werder Bremenbe igazolása jelentette a megváltást, igaz, annak nem lett jó vége. A Brémánál hat meccset kapott, aztán kölcsönbe a Darmstadtba ment, ahol tizenkettőt. Aztán hazaküldték. 

"Németországban egybecsengő szakmai véleményeket kapott arról, hogy mint labdarúgó, eléri a német élvonal szintjét, nagyon jó focistát látnak benne, de kommunikációs problémák miatt egyelőre ott nem léphet előre. Mentálisan, kommunikációban és a német nyelvben van némi lemaradása. Amennyiben a németet jobban elsajátítja, még jobban be tud illeszkedni, ki tud állni a saját véleményéért a csapaton belül, oda tud menni az edző elé megbeszélni a problémákat. Nagyjából öt hónapot kapott arra, hogy összeszedje magát olyan szinten nyelvtudásban, ami a németországi előrelépéshez kell."

Ezt már az ügynöke, Kozák Attila mondta róla miután hazajött a Ferencvároshoz "németet tanulni": Mindeközben a Werder úgy nyilatkozott, hogy Kleinheisler sportteljesítményén múlik, visszakerül-e Németországba. Mivel egyikben sem fejlődött Kazahsztánba ment (a kazah könnyebb nyelv) mostanában pedig a Felcsút horvát kistesójánál, a szintén Mészáros Lőrinc üzemeltette Eszékben focizik. 

Nem akarok igazságtalan sem lenni, 15 év alatt sikerült egy topligás futballistát kinevelni. Sallai Roland rendszeresen játszik a Freiburgban, szép jövő áll előtte, nekem egyik kedvenc magyar játékosom. 

De vissza 2007-be. Ebben az évben vette fel Puskás Ferenc nevét a felcsúti fociakadémia. A felavató ünnepségen olyan nagy nevek  vettek részt, mint Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Raymond Kopa, illetve a filmproducer Andy Vajna is. Sajnos azóta már egyikük sincs köztünk. Arséne Wenger is hivatalos volt Felcsútra, de ő megbetegedett, így nem tudott elmenni. 

6_2.jpg

Lazulás a skacokkal 

Teltek-múltak az évek, Urbán Flóriántól Bognár Györgyig sokan megfordultak a Felcsút FC-nél, amely már a másodosztályban játszott. 2007-ben a feljutáshoz is közel kerültek, ajánlom ezt a videót, amiben a felcsúti közönség taglalja mekkora igazságtalanság érte csapatukat. 2008-ban a felcsúti önkormányzat rossz pénzügyi helyzete miatt (hahaha) Varga György polgármester 184 millióért el akarta adni a területet, ahol felhúzták az akadémiát. Mészáros Lőrinc klubelnök heves tiltakozása, és későbbi polgármesterré nevezése végül elhárította a nem várt problémákat. Ugyancsak ebben az évben indult a Puskás-Suzuki-kupa, amely egy minitorna volt a Felcsúthoz hasonló, bár annál kisebb akadémiák csapatai számára. Ilyen a Real Madrid, a Flamengo, vagy a Panathinaikosz. A Puskás Akadémia ezidáig hat alkalommal jutott döntőbe, de győzni egyszer sem tudott. 

"Úgy gondolom, a magyar futball gyors felemelkedés előtt áll. Magyarországon már most legalább öt akadémia készíti fel a gyerekeket. Mi hiszünk abban, hogy ilyen tornákat kell szervezni, mert túl azon, hogy nekünk is öröm, ezek alapozzák meg a magyar labdarúgás gyors és látványos felemelkedését."

Ezt 2010-ben nyilatkozta Orbán Viktor. Az általa említett tény, miszerint öt akadémia van Magyarországon, ami felkészíti a gyerekeket szép és jó, de már ekkor megfeledkezett egy nagyon fontos dologról. Egy olyan dologról, amiben többek között a magyar kézilabda is szenved. Építhetsz tízezer akadémiát, nem lesz fejlődés, ha nem figyelsz a szakmai nevelésre! Őszintén csodálkoznék ha volna ötven, topligában futballozó játékosunk akiket Urbán Flórián készített fel a legmagasabb szintre. 

2011-ben hazatért a Puskás hagyaték. Az addig Spanyolországban őrzött relikviák között vannak érmek, díjak, futballcipők, saját kezével írt edzői feljegyzések, vagy az első meze a Real Madridnál. Felbecsülhetetlen értékek, amiket Puskás otthona, Kispest helyett egy olyan faluba vittek, ahol valószínűleg soha nem is járt a legenda. A pénz nagy úr, ha egy ekkora futballista hagyatékáról van szó. Ugyanebben az évben a felcsúti képviselő-testület belső balhék miatt szüntette meg a független polgármester, Varga György vezetői ténykedését. Helyére Mészáros Lőrinc került a Fidesz-KNDP színeiben.

2.png

2012-ben már a felcsúti futballakadémia volt az ország legjobban fizetett utánpótlás intézete. Az 500 millió forint felett igénylő pályázatok között volt a debreceni és a szolnoki akadémia is. Nyolc év elteltével már láthatjuk, hogy a semmire ment el ennyi pénz. A Szolnok és a Debrecen is másodosztályú, míg a Felcsút dobogós lett, mindössze négy 23 év alatti, játéklehetőséget kapó labdarúgóval a keretben. Még ebben az évben áprilisban megindult az új stadion építése is. A terveket Felcsút atyaúristene, Makovecz Imre álmodta meg, de tanítványai fejezték be az építész halála után. A cél egyértelmű volt: Feljutni az elsőosztályba. 

Ez természetesen össze is jött egy évre rá, 2013-ban. Az anyagiakat illetően már ekkor is többekben megfogalmazódott pár kérdés (2,1 milliárdos bevétel, ebből 1,7 milliárdnyi adózott nyereség. Nyilván a TAO, mi más?) A stadion körül viszont már adódtak problémák. Az akkoriban még Aranycsapat Stadion néven futó felcsúti aréna 1500 férőhellyel kisebb volt, mint azt az MLSZ megkövetelte (mindezt úgy, hogy a falu is 1500 emberrel volt kevesebb, mint a stadion. Vicc az egész) Orbán Viktor házat vásárolt közvetlenül a stadion mellé. Így elmondhatta azt, amit futballistakarrierjéről nem: egy karnyújtásnyira van az NB1-től.

Az első felcsúti NB1-es szezon jól sikerült. Igaz, hogy a 14. helyen végeztek, egy helyre a kiesőzónától, de 7 pont volt köztük és a Mezőkövesd között. Sikerül tehát a bennmaradás. A szezonban nagy botrányt váltott ki, mikor a Felcsút-Honvéd meccsen levetették a Puskás feliratú zászlókat a Kispest szurkolókkal, mondván, az az ú csapatuk neve.

Ez nevetséges.

Ez olyan, mintha az MTK Budapest vetetné le a Budapest Honvéd szurkolók Budapest feliratú zászlóját. Habár a szabályok kimondják, hogy a hazai csapat rendezői döntenek arról, hogy mit tesznek ki a vendégszurkolók, ez akkor is elfogadhatatlan. Ezzel a húzással a Puskás képviselői szembementek azokkal az elvekkel, amiket az előtt nagyban hangoztattak. Puskás Ferenc neve a nemzeti egységet kéne jelentse, itt viszont nyilvánvalóvá vált, a Felcsút esetében szó sincs ilyen szándékokról. Céljuk Puskás nevének politikai felhasználása.

3_1.jpg

A Felcsút az évek során terjeszkedni kezdett. Székelyföldön, Szlavóniában, és Felvidéken is letették lábnyomukat. A stadionban (aminek megnyitásán jártam, majd elmeséltem régi blogom egyik posztjában) rendre üresen marad a legtöbb szék. 2013 óta csupán egy szezont töltöttek a másodosztályban, egyébként stabil résztvevők.

Tegnap pedig megtörtént, amire a papírforma alapján már jó ideje lehetett számítani. A Felcsút dobogós lett, és indulhat Európában. A bronzérmeket ezer ember szeme láttára vették át (talán kicsivel kevesebb, pláne ha nem számítjuk a családtagokat, támogatókat, meghívott vendégeket, és újságírókat)

Nincs több süket duma, a Puskás Akadémia idén meghódítja Európát.

És, habár epilógust még korai írni, én azért megpróbálom. Az Európa-liga 1.selejtezőkörében kieső felcsúti csapat az évek folyamán egyre csúszott lejjebb, mígnem a második vonalban találták magukat. Innen már elkerülhetetlen volt a katasztrófa, a csapat beleroskadt a saját pénzügyi súlyába. A Pancho Arénát bezáratták, csak hébe-hóba látogatják felcsúti huligán utcanandák. Graffitiznek, szotyiznak, zenét hallgatnak.

A falu pedig még jó ideig fogja nyögni a végtelen tombolásról szóló éveket. Felkapták őket, megforgatták, majd kiköpték. Maradnak a padlón, senki nem törli fel őket.

A magyar futball meséskönyve pedig egy újabb anekdotával bővül.

A bejegyzés trackback címe:

https://csodalatosnb1.blog.hu/api/trackback/id/tr4115913748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aimar10 2020.06.29. 23:13:12

68 milliárd forint. Ennyiről biztosan tudjuk, hogy elment erre a sz*rra. Hogy mennyi ment el Eszékre, meg a többi kihelyezett klubra, nem tudom, de nem is ez a lényeg. Hanem, hogy ezért cserébe mit kaptunk.

A nagy büdös semmit. Sallai és Kleinheisler. Atyaég.

Most meg légiósokkal telerakott felcsút (így, kisbetűvel) érte el ezt a dobogós helyezést ebben a harmatgyenge bajnokságban.

Gyönyörű, mondhatni csodálatos kifejezése ez a történet, hogy miről is szól 2020-ban Magyarország.

lujo1111 2020.06.30. 04:05:43

minden politikus a saját vagyonából valósítsa meg az álmait, ne közpénzből
Kósának motorversenypálya, a világvégén, Szabolcsban, ami a bevételeiből fenntarthatatlan az évi néhány futamból ami van. Legalább a nyugati határhoz közel lenne, mert az ottani motoros klubok, vagy versenyistállók egy-egy hétvégére kibérelnék gyakorolni, tesztelni, szórakozni, de 500 km-t leutazni, nem szúrnak el a hétvégéjükből. De mondhatom a spanyolok álmát, Sávoly mellett, és vmennyire megvan a pálya, így olcsóbb lenne.
De Semjénnek a vadászat a hepje, nem tudom hány milliárdért világkiállítást szervezni. Ok, eljönnek vadászok egy hétvégére, aztán lehet lebontani a kiállítást, és néhány milliárd megint kuka.

navanax 2020.06.30. 09:45:18

A pontosság kedvéért: Kleinheisler sem Puskás akadémia nevelés, a fehérvári akadémiáról utálták ki, onnan került át.

Petrek 2020.06.30. 22:30:41

@navanax: hogy érted hogy kiutálták? Volt valami balhéja?

Petrek 2020.06.30. 22:31:41

@Aimar10: őszintén én akkor is sokallnám az állami pénzből elcsippentett 68 milliárdot ha 50 Premier League játékosunk lenne

Aimar10 2020.07.01. 14:16:54

@Petrek: Természetes. Egy forint közpénznek sem szabadna ilyenre elmennie. De ha már ez a realitás, akkor legalább középszerű eredményeink lennének. Legalább azt tudnánk elmondani, hogy Szoboszlait vagy Gulácsit mi, a hazai közeg tettük azzá, amik most. De mint tudjuk, ők a kivételek, és 16-17 évesen már ők is kikerültek ebből a posványból.

Hétvégén kint voltam ZTE meccsen, elnéztem a gólkirályunkat, Radót meg a nagy ígéretet, Bobált. Előbbi kb. meg sem tudott mukkanni Fiola ellen, utóbbitól meg 5-10 méterre pattant el minden felívelés. Ennyit tud a mai magyar élvonal.

Petrek 2020.07.01. 16:37:11

@Aimar10: na igen. Radó a nagy gólkirály 13 góllal (ebből 6 tizenegyesből) Bobálban én látok némi esélyt, tény hogy pillanatnyilag még NB1-es színvonalon, de tud focizni.

A jövő válogatott gerince mind külföldön akadémiázik. Hegyi, Németh, Szőke, Horváth, Csoboth. Remekül felmérték, ha lehetőség van külföldi akadémiára szerződni, akkor menni kell. Szoboszlai, Gulácsi, Szalai a remek példa rá.