Csodálatos NB1

Tehetségből ígéret, ígéretből focista, focistából sztár

2020. július 09. - Petrek

1_6.jpg

2020 nyara két dologból kifolyólag biztosan emlékezetes marad: egyrészt a lángosevés közbeni aggódás miatt, amiért a büfésnéni az orrára nem, csak a szájára húzta a cigarettacsikk égette maszkot, másrészt Szoboszlai Dominik klubváltása miatt. Szoboszlai a magyar futball legnagyobb tehetsége, az elmúlt hónapokban az AC Milantól az Arsenalig minden csapattal szóba hozták. Pénzt nem érdemes tenni rá, hogy hová igazol, az viszont biztos, hogy távozóban van Salzburgból.

A Szoboszlai Dominik rajongókat el kell szomorítanom. Ez a cikk nem róla szól. Ezzel a cikkel végigmegyünk mindazon játékoson, akikből mára már legalább kétszeres BL-győztes játékosnak kéne lennie. Legalábbis a hazai sportsajtó szerint, akik előszeretettel aggatják rá 14-15 éves kölykökre az "ígéret" illetve a "jövő játékosa" címkéket. Mivel Magyarországnak már jó ideje nem volt világsztárja, igyekszünk kapaszkodni minden felcsillanó reménysugárba. Nem törődve azzal, hogy Horvátország kinevelt egy Modricot, Szlovákia egy Hamsíkot, Ukrajna egy Sevchenkót, Szerbia egy Vidicet, Ausztria egy Alabát, Románia pedig egy Chivut (habár ő nem az az igazi szupersztár, mégiscsak háromszoros olasz bajnok és BL-győztes) Mi ilyen egyéni képességekkel bíró játékosokkal nem büszkélkedhetünk. Talán Gulácsi Péter az, akin tényleg látszik, hogy extrára képes a pályán, ő viszont elég későn érett be sajnos. 

Ebben a cikkben összeállítjuk a tíz-tizenöt évvel ezelőtti jövő válogatottja tagjait. Megnézzük mennyire vitték, mit hittek róluk, illetve hogy ők mit hittek magukról. Ez a legviccesebb része. Gyakran lapozgatom a FourFourTwo magazin "Tehetséggyanús" rovatát, ahol fiatal játékosokat interjúvolnak meg. Az utolsó kérdés mindig az, hogy öt év múlva hol szeretnének játszani. Chelsea, Real Madrid, Barcelona... A szokásos válaszok. Természetesen nincs azzal baj, ha egy fiatal focista az álmainak él, és bátran rávágja minden kérdésre, hogy Manchester United. Viszont nyolc évvel később igencsak szomorú számára ezeket a sorokat olvasnia. Vicces, hogy a magyar futball legigazabb ujjlenyomatát pont egy olyan újság szállítja, aminek magyar kiadásáért lényegében a Fidesz felel. Nekem ne mondja senki, hogy Szőllősi György, vagy a kamugép Bodnár Zalán (aki most őszintén, mit keres egy ilyen nagy múltú sportújságnál?) nem bejáratos a felcsúti VIP-be aranyszotyolástul, prémiumsöröstül.

3_2.jpg

A bejegyzés apropóját Tajti Mátyás adja. Kezdjük is vele. Tajti mindössze 22 éves, tehát belőle még bárki lehet, viszont tény, hogy a Zalaegerszeggel most hátralépett egyet a karrierjében. Egy éve édesapja, Tajti József adta el Lengyelországba, két nappal később távozott a DVTK sportigazgatói posztjáról. Menekítette fiát a süllyedő hajóról. Tajti 350 ezer euró fejében Zaglebie Lubin játékosa. Statisztikái ezalatt a körülbelül tíz hónap alatt: 3 elsőosztályú meccs (összesen 77 perc), 2 meccs a harmadosztályú B-csapatnál. Ez borzasztóan kevés, pláne ha ismerjük az előéletét. 2014-ben a Puskás Akadémia ifistájaként ugyanis a Barcelona és a Real Madrid szó szerint harcolt érte. Végül a Barcelona játékosa lett, ezáltal a világhírű La Masiára került. Tajti József így nyilatkozott az igazolásról az utanpotlassport.hu-nak:

Ha sikerül felvennie a ritmust, akkor lesz esélye Európa élvonalába kerülni. De ehhez váltani kell. Az itthoni közeg nem alkalmas arra, hogy elérje azt a szintet

Ezzel a kijelentéssel egyet lehet érteni. A felcsúti akadémiát egy év után otthagyó, korábban a Ferencvárosban játszó Tajti két évig játszott a katalán utánpótlásban, utána a Málagába igazolt. Okok között azt említette, hogy nem sikerült szintet lépnie. A beilleszkedéssel kapcsolatos meglátásai szerint "nem a legjobb közösségbe" csöppent, amitől nehezen ment a beilleszkedés, pláne hogy senki nem beszélt angolul. Az NSO-nak adott interjújában megmutatkozik a kőkemény igazság. Mit jelent egy nagycsapat játékosának lenni, illetve, hogy miért nem képes erre mindenki. Az akadémián töltött két év alatt nyilván Tajti számára is megmutatkozott a valóság. Csakúgy mint a magyar futballszeretők körében. 2018-ban már világosan kijelentette, egyetlen porcikája sem kívánja a Barcelonát. Ugyanebben az évben Diósgyőrbe szerződött.

1_7.jpg

Én, mint megfigyelő úgy veszem észre, alapjában véve nem Tajti képességeivel volt baj. Nyilván a magyar akadémiai rendszer képes kiemelni egy-egy futballistát, akik utána nagyot esnek. Nem hinném, hogy bárki szívből meglepődött azon, hogy soha nem lett a Barcelona nagycsapatának tagja. Ez a történet szerintem sokkal inkább személyiségről szól. Nem mindenki sztárfocista alapanyag, nem mindenki bírja a nyomást, nem mindenki képes akárhol megértetni magát. Ezzel nincs baj, hisz vagyunk, aki vagyunk. Tajti jelenleg tovább építgeti magát, kíváncsi vagyok mire lesz képes Zalaegerszegen, viszont nagy csodára van szükség az elkövetkezendő évek során, hogy szinten lépjen.

1_8.jpg

Aztán ott vannak a Liverpool magyarjai. Gulácsi Péterről már ejtettem szót, mellette ott volt még Németh Krisztián és Simon András. Németh karrierjéről nem lehet kijelenti, hogy totális zsákutca, hisz Hollandiában és Amerikában is megállta a helyét. Simont sérülések hátráltatták, de erős kijelentés lenne, hogy ezek akadályozták meg abban, hogy Premier League játékos legyen. Mellettük Poór Patriknak, Adorján Krisztiánnak, Polgár Kristófnak, Hajdú Ádámnak és Pölöskei Zsoltnak is volt esélye próbálkozni. Egyikük sem jutott túl messzire. Ennek a sok magyar igazolásnak természetesen köze nincs a magyar futball látványos felemelkedéséhez. Az MTK és a Liverpool közötti megállapodás értelmében a Liverpool szabadon mozgathatott játékosokat a fővárosi kék-fehérektől. Ha úgy vesszük nem rossz arány, hogy 8 játékosból 1 topligás játékos lett. Apróbb szépséghiba, hogy nem a Liverpoolnál.

Voltak olyanok is, akik nagycsapatnak csak a közelébe jutottak, be már nem. Kevesen tudják, de 2005-ben Feczesin Róbert próbajátékon vett részt a Chelsea csapatában. Álíltólag José Mourinho is látta játszani, de nagy benyomást ezek szerint nem tett rá. Máskülönben Kane-Feczesin csatárduó rohamozna most a Tottenhamnél. Az U20-as vb bronzérmes Dudás Ádám (akinek sérülés miatt bőven idő előtt fejeződött a karriere) az Arsenalban próbálkozott. Wenger is látott benne potenciált. Emiatt az első csapattal is edzhetett, végül nem igazolták le.

3_3.jpg

Na és az a fránya Olaszország! A magyar futball szerelmesei csak temetőkén hivatkoznak rá. Ami az utánpótlás labdarúgóinkat illeti, van benne igazság. Novothny Soma sztorija mesébe illően indult. Veszprémben játszott, mikor felfigyelt rá a Napoli. 2012-ben le is igazolták. Novothny négy évig volt a csapat tagja, ez alatt több alacsonyabb osztályú csapathoz kölcsönadták, illetve összebarátkozott Marek Hamsíkkal. Ugyanakkor erről a kalandról semmiképp sem úgy beszélnék, mint egy bukásról. Novothnyval tényleg nagy tervei voltak a vezetőségnek, Rafa Benítez is betette őt felkészülési meccseken. A Serie A közelébe sajnos nem került. Aztán 2015-ben már nem Olaszországon belül adták kölcsön, hanem a Diósgyőrbe, ezzel lényegében el is dőlt minden.

1_9.jpg

Tamás 2010-ben vált opcióvá az AC Milan számára. A szombathelyi Illés Béla Akadémián nevelkedő, akkor 15 éves Tamás jó benyomást tett a stábra, le is igazolták. Edzője volt a legendás csatár, Filippo Inzaghi is. 2014-ben viszont már kifelé állt a szekere rúdja.

Tamás Krisztián? Azt hiszem, a balhátvéd nem lesz az első csapat tagja, a szezon végén közösen döntünk a jövőjéről. De az mindenesetre jó ötletnek tűnik, hogy addig egy másik csapathoz kölcsönbe kerülhet tapasztalatszerzés céljából

Ezt a nyegle félmondatot Filippo Galli utánpótlásigazgató ejtette el egy interjú során. Az ötszörös Serie A és háromszoros BL-győztes szavaival véget is ért ez a kaland. Habár ezek után még egy ideig a csapatnál maradt, az ifjúsági Bajnokok-ligájában is játszott, végül a Speziába igazolt. Innen rövid időn belül következett Gyirmót. Habár a Fehérvár látott benne potenciált, ami biztató lehet számára, a mögöttünk hagyott szezonban Zalaegerszegen játszott kölcsönben, és nem tűnik úgy egyelőre hogy marasztalnák a Vidiben.

1_10.jpg

Filkor Attila története is igazán magyaros. Nyolc év alatt 11 csapatban fordult meg. Köztük az Interben és a Milanban is. Az állandó kölcsönadogatás egyértelmű volt, mégis, Filkor már 27 éves volt mire elhagyta a Milan csapatát. Ezután sem Újpesten, sem Gyirmóton nem lett alapember. Budafokon viszont igen, kulcsszerepe volt a csapat NB1-be jutásában.

És hogy mi a tanulság? Nagyon egyszerű. A sokat szidott utánpótlásképzés. Magyarországról eleve nincs sok esély topbajnokságba kerülni, így sok játékos felkészületlenül, fiatalként megy egy nagycsapathoz, ahol aztán lemaradásban van. Szalai Ádám a jó példa erre. Stuttgartban az alapokról kellett újjáépíteni. Egy topcsapatnál nehéz megmaradni, nagyon kevés játékosnak sikerül. Ahhoz, hogy magyar futballistának ez összejöjjön, drasztikus lépéseket kell tenni, hogy szakmailag és fejben felkészültek legyenek. Egypár videófelvétel és meccs ugyanis nem tükröz soha senkit.

Szoboszlai Dominiknak pedig a legjobbakat!

Nálatok kik a legnagyobb elfeledett ígéretek? Dzsudzsák Balázs? Esetleg valaki más?

Hagyjuk a tehetséget, hisz van pénzünk!

papa_1.jpeg

A futball az egyik legerősebb társadalmi eszköz. De mi van akkor, ha mindenki utál minket?

Minden politikai hatalomnak megvan a kedvenc csapata. A Ceaușescu-érában a Scornicesti (ugyancsak szülőfalu), a náciknak a Schalke 04, Berlusconinak a Milan, és még folytathatnám. Mi vezet el odáig, hogy egy tehetségnevelő intézet 15 évvel az alapítása után a dobogóért küzd az elsőosztályban? 

"Én azt gondolom, hogy el tudunk jutni oda 7-8 év alatt, hogy legyen 50 olyan magyar játékos,
aki az európai négy legjobb ligába, a spanyolba, a németbe, az angolba,
meg az olaszba, játszik. Tehát nem kispados, meg azt írják róla, hanem aki minden héten kezdőként játszik."

Gondolom senkit nem lep meg, hogy ezt maga Orbán Viktor mondta 2007-ben. A valóság ezzel a kijelentéssel szemben az volt 2015-ben, hogy 0 darab Puskás nevelésű játékos játszott topligában. Ha 49 lett volna akkor azt mondom, oké, belefér, de ez a szám konkrétan 0, akárhogyan is nézzük. Egy évvel később Kleinheisler László Werder Bremenbe igazolása jelentette a megváltást, igaz, annak nem lett jó vége. A Brémánál hat meccset kapott, aztán kölcsönbe a Darmstadtba ment, ahol tizenkettőt. Aztán hazaküldték. 

"Németországban egybecsengő szakmai véleményeket kapott arról, hogy mint labdarúgó, eléri a német élvonal szintjét, nagyon jó focistát látnak benne, de kommunikációs problémák miatt egyelőre ott nem léphet előre. Mentálisan, kommunikációban és a német nyelvben van némi lemaradása. Amennyiben a németet jobban elsajátítja, még jobban be tud illeszkedni, ki tud állni a saját véleményéért a csapaton belül, oda tud menni az edző elé megbeszélni a problémákat. Nagyjából öt hónapot kapott arra, hogy összeszedje magát olyan szinten nyelvtudásban, ami a németországi előrelépéshez kell."

Ezt már az ügynöke, Kozák Attila mondta róla miután hazajött a Ferencvároshoz "németet tanulni": Mindeközben a Werder úgy nyilatkozott, hogy Kleinheisler sportteljesítményén múlik, visszakerül-e Németországba. Mivel egyikben sem fejlődött Kazahsztánba ment (a kazah könnyebb nyelv) mostanában pedig a Felcsút horvát kistesójánál, a szintén Mészáros Lőrinc üzemeltette Eszékben focizik. 

Nem akarok igazságtalan sem lenni, 15 év alatt sikerült egy topligás futballistát kinevelni. Sallai Roland rendszeresen játszik a Freiburgban, szép jövő áll előtte, nekem egyik kedvenc magyar játékosom. 

De vissza 2007-be. Ebben az évben vette fel Puskás Ferenc nevét a felcsúti fociakadémia. A felavató ünnepségen olyan nagy nevek  vettek részt, mint Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Raymond Kopa, illetve a filmproducer Andy Vajna is. Sajnos azóta már egyikük sincs köztünk. Arséne Wenger is hivatalos volt Felcsútra, de ő megbetegedett, így nem tudott elmenni. 

6_2.jpg

Lazulás a skacokkal 

Teltek-múltak az évek, Urbán Flóriántól Bognár Györgyig sokan megfordultak a Felcsút FC-nél, amely már a másodosztályban játszott. 2007-ben a feljutáshoz is közel kerültek, ajánlom ezt a videót, amiben a felcsúti közönség taglalja mekkora igazságtalanság érte csapatukat. 2008-ban a felcsúti önkormányzat rossz pénzügyi helyzete miatt (hahaha) Varga György polgármester 184 millióért el akarta adni a területet, ahol felhúzták az akadémiát. Mészáros Lőrinc klubelnök heves tiltakozása, és későbbi polgármesterré nevezése végül elhárította a nem várt problémákat. Ugyancsak ebben az évben indult a Puskás-Suzuki-kupa, amely egy minitorna volt a Felcsúthoz hasonló, bár annál kisebb akadémiák csapatai számára. Ilyen a Real Madrid, a Flamengo, vagy a Panathinaikosz. A Puskás Akadémia ezidáig hat alkalommal jutott döntőbe, de győzni egyszer sem tudott. 

"Úgy gondolom, a magyar futball gyors felemelkedés előtt áll. Magyarországon már most legalább öt akadémia készíti fel a gyerekeket. Mi hiszünk abban, hogy ilyen tornákat kell szervezni, mert túl azon, hogy nekünk is öröm, ezek alapozzák meg a magyar labdarúgás gyors és látványos felemelkedését."

Ezt 2010-ben nyilatkozta Orbán Viktor. Az általa említett tény, miszerint öt akadémia van Magyarországon, ami felkészíti a gyerekeket szép és jó, de már ekkor megfeledkezett egy nagyon fontos dologról. Egy olyan dologról, amiben többek között a magyar kézilabda is szenved. Építhetsz tízezer akadémiát, nem lesz fejlődés, ha nem figyelsz a szakmai nevelésre! Őszintén csodálkoznék ha volna ötven, topligában futballozó játékosunk akiket Urbán Flórián készített fel a legmagasabb szintre. 

2011-ben hazatért a Puskás hagyaték. Az addig Spanyolországban őrzött relikviák között vannak érmek, díjak, futballcipők, saját kezével írt edzői feljegyzések, vagy az első meze a Real Madridnál. Felbecsülhetetlen értékek, amiket Puskás otthona, Kispest helyett egy olyan faluba vittek, ahol valószínűleg soha nem is járt a legenda. A pénz nagy úr, ha egy ekkora futballista hagyatékáról van szó. Ugyanebben az évben a felcsúti képviselő-testület belső balhék miatt szüntette meg a független polgármester, Varga György vezetői ténykedését. Helyére Mészáros Lőrinc került a Fidesz-KNDP színeiben.

2.png

2012-ben már a felcsúti futballakadémia volt az ország legjobban fizetett utánpótlás intézete. Az 500 millió forint felett igénylő pályázatok között volt a debreceni és a szolnoki akadémia is. Nyolc év elteltével már láthatjuk, hogy a semmire ment el ennyi pénz. A Szolnok és a Debrecen is másodosztályú, míg a Felcsút dobogós lett, mindössze négy 23 év alatti, játéklehetőséget kapó labdarúgóval a keretben. Még ebben az évben áprilisban megindult az új stadion építése is. A terveket Felcsút atyaúristene, Makovecz Imre álmodta meg, de tanítványai fejezték be az építész halála után. A cél egyértelmű volt: Feljutni az elsőosztályba. 

Ez természetesen össze is jött egy évre rá, 2013-ban. Az anyagiakat illetően már ekkor is többekben megfogalmazódott pár kérdés (2,1 milliárdos bevétel, ebből 1,7 milliárdnyi adózott nyereség. Nyilván a TAO, mi más?) A stadion körül viszont már adódtak problémák. Az akkoriban még Aranycsapat Stadion néven futó felcsúti aréna 1500 férőhellyel kisebb volt, mint azt az MLSZ megkövetelte (mindezt úgy, hogy a falu is 1500 emberrel volt kevesebb, mint a stadion. Vicc az egész) Orbán Viktor házat vásárolt közvetlenül a stadion mellé. Így elmondhatta azt, amit futballistakarrierjéről nem: egy karnyújtásnyira van az NB1-től.

Az első felcsúti NB1-es szezon jól sikerült. Igaz, hogy a 14. helyen végeztek, egy helyre a kiesőzónától, de 7 pont volt köztük és a Mezőkövesd között. Sikerül tehát a bennmaradás. A szezonban nagy botrányt váltott ki, mikor a Felcsút-Honvéd meccsen levetették a Puskás feliratú zászlókat a Kispest szurkolókkal, mondván, az az ú csapatuk neve.

Ez nevetséges.

Ez olyan, mintha az MTK Budapest vetetné le a Budapest Honvéd szurkolók Budapest feliratú zászlóját. Habár a szabályok kimondják, hogy a hazai csapat rendezői döntenek arról, hogy mit tesznek ki a vendégszurkolók, ez akkor is elfogadhatatlan. Ezzel a húzással a Puskás képviselői szembementek azokkal az elvekkel, amiket az előtt nagyban hangoztattak. Puskás Ferenc neve a nemzeti egységet kéne jelentse, itt viszont nyilvánvalóvá vált, a Felcsút esetében szó sincs ilyen szándékokról. Céljuk Puskás nevének politikai felhasználása.

3_1.jpg

A Felcsút az évek során terjeszkedni kezdett. Székelyföldön, Szlavóniában, és Felvidéken is letették lábnyomukat. A stadionban (aminek megnyitásán jártam, majd elmeséltem régi blogom egyik posztjában) rendre üresen marad a legtöbb szék. 2013 óta csupán egy szezont töltöttek a másodosztályban, egyébként stabil résztvevők.

Tegnap pedig megtörtént, amire a papírforma alapján már jó ideje lehetett számítani. A Felcsút dobogós lett, és indulhat Európában. A bronzérmeket ezer ember szeme láttára vették át (talán kicsivel kevesebb, pláne ha nem számítjuk a családtagokat, támogatókat, meghívott vendégeket, és újságírókat)

Nincs több süket duma, a Puskás Akadémia idén meghódítja Európát.

És, habár epilógust még korai írni, én azért megpróbálom. Az Európa-liga 1.selejtezőkörében kieső felcsúti csapat az évek folyamán egyre csúszott lejjebb, mígnem a második vonalban találták magukat. Innen már elkerülhetetlen volt a katasztrófa, a csapat beleroskadt a saját pénzügyi súlyába. A Pancho Arénát bezáratták, csak hébe-hóba látogatják felcsúti huligán utcanandák. Graffitiznek, szotyiznak, zenét hallgatnak.

A falu pedig még jó ideig fogja nyögni a végtelen tombolásról szóló éveket. Felkapták őket, megforgatták, majd kiköpték. Maradnak a padlón, senki nem törli fel őket.

A magyar futball meséskönyve pedig egy újabb anekdotával bővül.

A magyar foci elmúlt évtizedének 5 legnagyobb balhéja

1_4.jpg

A magyar futballban mindig volt valami, ami felkavarta az állóvizet. Fanatikus szurkolók, öntörvényű játékosok, szélhámos klubtulajok, nagypofájú megmondóemberek szolgáltatták a legérdekesebb híreket, amikkel betekintést engedtek az átlag futballszeretőnek abba a világba, amelyben egykori hungarikumunk, a magyar foci tönkrement. Ezek a balhék a szemünk láttára zajlottak, mindenki tudott róluk, mindenkinek volt véleménye. Most újra elővesszük ezeket az elfeledett sztorikat. Avagy ezt hagyta ránk az elmúlt 10 év.

 

AMIKOR A QUAESTOR-BOTRÁNY A GYŐRI FOCIT IS ELSODORTA

 1.jpg

www.portfolio.hu

A politikai részét nem érdemes hosszan tárgyalni, röviden a lényeg: 2015-ben kiderült, hogy a Quaestor kötvényeinek nagy részét engedély nélkül bocsátották ki. Ez azonnali csődhöz vezetett, rengeteg ember vesztette el a pénzét. A Győri ETO volt elnöke Tarsoly Csaba egy időre börtönbe került, tavaly novemberben pedig 11 milliárd forint megfizetésére kötelezték.

Tarsoly egyszerre vezette az ETO-t, és a Quaestort, így tehát a Quaestor tulajdonában volt a csapat. Illetve ott van az ETO Park Élményközpont is, amit 17 milliárdos jelzáloghitel terhelt. Az ETO Parkban egyszer jártam, egy nagy pláza, amiben minden második üzlethelyiség volt csak kiadva, ember alig volt. Meccsnapokon sem hinném, hogy tömegek tolonganak. Az ETO Park ugyanis szinte össze van építve a stadionnal.

2_1.jpg

 

A győri foci benne volt a pitében, az NBIII-ba sorolásnál nagyobb probléma volt az anyagi csőd. Az ETO lényegében egy tipikus magyar futballrémmese kellős közepén találta magát, két évvel azután, hogy bajnokok lettek. A hátralévő fordulókat szedett-vedett csapattal játszották le, a Quaestor logót leragasztották a mezen.

1_1.jpg

A győri labdarúgás azóta árnyéka önmagának, év elején pedig újra tőlük lett hangos a sportsajtó. Győr új polgármestere, Dézsi Csaba András bejelentette, hogy nem támogatja tovább a város a csapatot, a játékosok teljesítményére a "tingli-tangli" jelzőt használta. Mányi József klubtulajdonos ezután lemondott, Dézsi egy képregénnyel válaszolt. Végül a két fél leült tárgyalni, melynek végén megszületett az egyezség, amelyre eddig valamilyen okból kifolyólag senki sem gondolt: Irány az NB1!

Ezen a botrányon inkább lehet nevetni, mint a Quaestor ügyön. Ez kutyafüle volt ahhoz képest. Egyelőre nem látom sok esélyét annak, hogy a Győr jövőre feljusson az NB1-be, annak pedig végképp nem, hogy mindezt Pintér Attilával fogja megtenni.

 

2015

2015 nemcsak a győri futballszeretőknek volt fájdalmas. Ebben az évben igazi mészárlás folyt az elsőosztályú csapatok háza táján. Vegyük sorra ezeket. 

papa.jpegfotó: mtkbudapest.hu

A pápai futball már 2009 óta képviseltette magát az élvonalban. Stabil középcsapat, időnként kiesési gondokkal küzdött, de a stabil háttér lehetőséget adott egy minőségi keret kiépítésére. Aztán 2015-ben minden megváltozott. A támogató, a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa feljelentette saját magát (januárban az MNB már indított vizsgálatot) Bíró Pétert, a pápai klub tulajdonosát, (aki korábban Tatabányán és Szombathelyen is jelen volt mint támogató a futballban), a Lombard vezetőjét 25 milliárdos csalással vádolták meg. Ugyanis kölcsönügyei fedezeteként rézből készült "aranytömböket" használt. 

Bíró sportbéli ténykedése nemcsak a futballra terjedt ki. A BVSC pingpongcsapatát is szponzorálta. Ekkoriban igazolta le a zuglói klub az ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnok svéd sztárjátékost, Jörgen Perssont. Pápaiként legnagyobb igazolása a Barcelona B csapatát is megjárt Goran Maric volt. 

Ebben az évben újjáalakult a pápai futball. Nevük Pápai Perutz lett. Ezen a néven már futott korábban a csapat, 1930 és 1950 között. A Perutz testvérek a legismertebb pápai textilgyárosok voltak, 1900-ban nyitották meg itt üzemüket. 

A Pápai Perutz jelenleg az NBIII nyugati csoportjában játszik. 

 

Drámai képsorok. Az elmúlt tíz év talán legdöbbenetesebb képsora volt számomra, amikor a kis markoló begurul a pályára, és a kezdőkörnél fölkapja a gyepet. 

A Pécs megnyerte harmadosztályú csoportját, az előttünk álló szezont már másodosztályúként várhatja. Öt éve nem sokan gondolták volna, hogy itt lesznek. 2015 áprilisában egymás után zártak be az Alexandra könyvesboltok a Pécsi Direkt Kft. felszámolása során. Ez a történet legalább olyan kusza, mint a Quaestor-botrány, ahhoz hogy megértsük, kicsit távolabbról kell indítani.

6.jpg

Matyi Dezső rengeteg pénzt fektetett a pécsi futballba. A klub működését ugyanakkor sokat lehetett kritizálni. 2011-ben jutottak fel az elsőosztályba, Matyi ekkor már több mint három éve volt a csapatnál. 

„Ha pontos üzleti tervet készítek, valószínűleg már régen megbántam volna ezt a kalandot”

Mondta akkoriban. 2013-ra valószínűleg meg is bánta. Év végén jelentette be, hogy az új év első napjától a Matias Cégcsoport megszünteti a PMFC támogatását. Matyi a Széchenyi Bank irányába mutogatott, miszerint nem tartották be a megállapodásukat. Ennek hátterében a borászat állt, amivel 30 milliós veszteséget könyvelhetett el. A borászat papíron Matyi akkor 19 éves lányáé volt (mindig elámulok rajta, hogy az üzletemberek, politikusok milyen adakozóak és nagylelkűek családtagjaikkal). A klub megmentésére az önkormányzat sietett, akik jelezték vételi szándékukat (Matyi szerint Csányi Sándor közben az Alexandra érdekeltségeit próbálta megkaparintani, azáltal hogy lerohamozza). Páva Zsolt polgármester 1 eurós ajánlatot tett a csapatért, Matyi erre jelezte, hogy ő nem pont erre az ajánlatra számított, inkább legyen 600 millió. Fontos megjegyezni, hogy a klub több száz milliós adósságban úszott. 

Aztán 2015-ben végleg összedőlt minden, ezt pedig mi sem szimbolizálja jobban, minthogy Matyi Dezső és az önkormányzat között megszületett a megállapodás. A város megmentette a futballklubot. A megyeiben újrakezdő csapatot Páva Zsolt fonta tollai közé (elnézést a szóviccért). 

A kecskeméti foci ütemesen ment csődbe. A csapat nem kapott támogatásokat, a szurkolók Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert, és a városvezetés többi tagját hibáztatták. Az anyagi nehézségek végül odáig vezettek, hogy a KTE nem kapta meg a licencet.

2.jpg

A Nyíregyháza helyzete is elég kacifántos. Diego Balbinot brazil labdarúgó, 2010-ben rövid ideig volt a klub játékosa. Bérét viszont egészen 2015 májusáig nem kapta meg a szabolcsi klubtól. Márpedig a határidő március volt. A Nyíregyháza támadta a játékos 30 millió forintos követelését, szerintük az öt évvel azelőtti szerződésből kiindulva nem tartoznak neki annyival. Az MLSZ lezárta az ügyet egy kvázi kizárással, meg sem várva a magyar Munkaügyi Bíróság ítéletét. Révész Bálint tulajdonos állította, az MLSZ több szabályt is megsértett ezzel, ráadásul Csányi Sándor meg sem hallgatta őket. Révész a híradóból értesült a kizárásról. 

A Szpari pillanatnyilag a másodosztályban szerepel.

 

KUBATOV, NEM KELL A SZKENNER 

1_2.jpg

"Az ultrák nincsenek kitiltva a stadionból, hanem elhatározták, hogy nem jönnek be. Ők is a Ferencváros családjának tagjai, de ehhez az is hozzátartozik, hogy annak ellenére sem lettek kevesebben a meccseken, hogy a távolmaradást választják. A megüresedett helyeket betöltik új szurkolók, akik értékelni tudják, hogy kulturált keretek között biztathatják a csapatot" Mondta mindezt Kubatov Gábor 2017 elején. 2017 végére az ultrák visszatértek.

Az ügy a Groupama Aréna megnyitása óta húzódott, volt itt szó mindenről, Kubatov megsértődött a szurkolókra, a szurkolók megsértődtek Kubatovra, arcfelismerő rendszer, a Harry Potterből ismert Teszlek Süveg ami majd eldönti melyik szurkoló mehet be a stadionba, és melyik nem...

A hosszas huzavonát nem is taglalnám, térjünk rögtön 2017-re. Ebben az évben kezdődtek el a tárgyalások, Kubatovnak feltűnt, hogy az általa verbuvált tábor nem éppen a legminőségibb, így gyors egyeztetésekbe kezdett a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélküllel. Az egyeztetések elég lassan zajlódtak, voltak bénázások is. Fölmerült minden, szkennermentesség, félárú sör, minden. Októberben jött a hír, visszatér a tábor. A megállapodások szerint a szkennelés nem kötelező, csak a vezérszurkolóknak, szurkolói kártyával viszont mindenkinek rendelkeznie kell. Ezen érdekes egyezségek mellé a Fradimob szurkolói oldal közleményéből is kiragadnék egy részletet:

1_3.jpg

Nem lehet konfliktus, bosszúállás, semmilyen (verbális sem) erőszak a szkenneresek-nem szkenneresek között. Ami szintén tudható, hogy pár embernek meg kell tanulni viselkedni…”

A feltételek ismertek, mindenki örül és várja november 4-ét, a Debrecen elleni visszatérő meccset.

A Fradi 2-1-es győzelmet ér el a teltházas meccsen, az ultrák kitettek magukért, a meccs is jó ütemű volt. Aztán jönnek a hírek.

 Késelés a Fradi stadionban. A Balkán beköszöntött az Üllői útra. A Fradi táborból leválva egy kisebb csoport vérre ment a Bonyha becenevű vezérszurkolóval szemben, aki nem utasította el a vénaszkennert, és az újonnan létrejött Fradi táborocska vezérszurkolója lett. Bonyhánál viszont milyen meglepő pont volt egy kés, ami nyilván az alap futballmeccs outfitjének része, így azzal megsebesített két embert. Hogy jutott be Bonyha késsel? Tudjuk már a választ, egy külön kapun, biztonsági tapizás nélkül.

Ez az eset hátborzongató, persze nem maradt következmények nélkül, a rendőrségi eljárásról még hosszú ideig cikkezett a sajtó. Egy olyan dolog történt meg, amelynek futballstadionban sosem szabadna. A csoport tagjai azóta nem járnak meccsre, és szerencsére komoly balhé sem történt. Reméljük ez így is marad.

 

 

AMIKOR DUCHATELET A WC MELLÉ SZART

2017 júliusában hosszas gondolkodás után az Újpest FC vezetősége eldöntötte, ezzel a címerrel fogják folytatni a jövőben:

A többi jelöltet elnézve nem csodálkozom, hogy ez nyert

Na tehát, mikor cseréli le egy tulajdonos a csapat címerét? Abban az esetben ha valami okból kifolyólag modernizálni szeretné az egyesületet. Az új brand alapja egyértelműen egy új címer. Én sosem értettem miért akarná bármelyik csapat is megváltoztatni, (Juventus új címerével mai napig kínozni lehet engem. Mondjuk ott értem miért akarnak tiszta lapot) viszont ez a tulajdonos döntése. De miért is?

Egyetértek az újpesti szurkolókkal abban, hogy egy tulajdonos nem változtathatja meg kedve szerint a csapat külsejét anélkül, hogy kihagyná a legfőbb döntéshozókat. Mit szoktak mondani? Egy vezetőséget le lehet cserélni, a szurkolókat nem.

 Ez a történet még most is tart, az ultrák nem járnak meccsre, Duchatelet húzásai miatt. A belga tulajdonos először elnézést kért, majd az Újpest FC-ből kiváló UTE elnökét, Őze Istvánt összefogásra szólította fel. Őzét az Újpest szurkolói nemrégiben felszólították, hogy mondjon le díszpolgári címéről. Duchatelet a címerre is kitér, azt mondta kész arra, hogy a régi címert viselje a csapat. Éppen ezért az Újpest mezére felkerült mindkét címer (igaz, nem az eredeti régi címer), amit Őze tart elfogadhatatlannak, a mostanában sztrájkoló újpesti szurkolókkal együtt.

Ennek az ügynek még nincs vége, de több mint valószínű, hogy Duchatelet bele fog ebbe unni, és távozik.

 

 

A LEGSÚLYOSABB HAZAI BUNDAÜGY

6_1.jpg

A REAC neve alighanem jó sokáig egybe fog forrni a 2012-ben kirobbant bundaüggyel. A hosszúra nyúló tárgyalássorozat alatt az ügy egyik érintettje, Kutasi Róbert öngyilkos lett. "Amiért harcoltam, mind semmivé vált, abban a klubban gyűrt maga alá a mocsok, amelyért dolgoztam, azok az emberek tettek tönkre, akikben megbíztam. Csúzlival lövöldöztem az aknavetőkre, s belátom, vereséget szenvedtem". A végső ítélet végül egyik játékost sem ítélte börtönbüntetésre.

2007 és 2009 között Kutasi vezetésével a REAC több játékosa részt vett a meccsek elcsalásában. köztük Kenesei Zoltán, Lázár Mátyás, és Sallai Balázs. Olyan legendás meccsek hátterében állnak ők, mint a REAC-ZTE (3-5, félidőben 3-0-ra ment a REAC), vagy a Kecskemét-REAC (5-3, a piros lapért bónusz járt, két kiállítás is volt tehát a Rákospalotiaknál)

 

A magyar futball természetesen mindig is dúskált a botrányokban, így a mögöttünk hagyott évtized is szolgál még balhékkal. A Haladás új stadionja, Balmazújváros, a teljes felcsúti futball, 2Rule, Eger. Kimaradt valami? Jelezzétek! Kommentben várom az észrevételeket, hozzászólásokat, gondolatokat. Kulturált formában.

 

Petrek

 

Kezdjük újra!

Üdvözöllek a blogomon! 

A mai naptól kezdve elhagyom régi állomáshelyemet, és itt verek sátrat. Ez egyfajta újrakezdés, ami nagyon izgalmas. Terveim között szerepel a még több írás, riport, illetve nyári szünetre unaloműzés gyanánt játékok. 

De, mivel eddig még igazán nem mutatkoztam be, most ezt is megteszem, méghozzá egy saját magammal készített interjúval. 

 

- Kezdjük talán a névvel 

- Petrek, a blognevem, még kicsiként találtam ki magamnak, azóta ezt használom különböző helyeken. 

- Főhadiszállásod? 

- Budapest. Születésemtől kezdve itt élek. Kőbányai gyerek vagyok, de Ferencvárostól Erzsébetvárosig sok helyen laktam már. 

- Fociztál valaha? 

- Sosem fociztam, ellenben mindig ez a sport állt hozzám a legközelebb. Ugyanakkor kézilabdáztam, illetve a mai napig úszom, igaz nem érmekért, hanem az egészségemért. 

- Na és kedvenc csapatod van? 

- Persze hogy van! Viszont nem érezném jó magyar foci bloggernek magam, ha elárulnám. Illetve igyekszem elfogulatlan lenni, nehogy egy-egy írásom alapján rám lehessen mondani bármit. Kedvenc külföldi csapatom az Arsenal. 

- Első meccsed? 

- Egy BKV Előre meccs volt. Ellenfél nem rémlik, falusi csapat volt annyi biztos. Kicsi voltam viszont, így a meccs nem túlságosan kötött le, a góloknál örültem, amúgy a meccs többi része nem izgatott. 

- Legemlékezetesebb meccsed? 

- Amikor a San Siróban jártam egy Inter meccsen. Emlékszem amikor a buszon ülve, a fák mögül hirtelen előbukkant az a hatalmas, grandiózus építmény, én pedig kis híján elájultam. Ami még megmaradt, azok a vécék. Magyarországon nem látni olyan mocskos mellékhelyiségeket. Tocsogott a föld a lábam alatt. 

 

 Sok tervem van ezzel a bloggal, remélem sikerül is megvalósítani őket! 

 

Várom a jövőben kommentjeiteket, észrevételeiteket, a szabály csak az: kulturáltan